Gwałtowne ochłodzenie obserwowane w ostatnich dniach spowolniło rozwój roślin, jednak nie powstrzymało to niektórych gatunków przed rozpoczęciem pylenia. Najwcześniej w historii pomiarów w Krakowie rozpoczął się sezon pylenia sosny i od kliku dni można już obserwować żółty osad pyłku na samochodach, parapetach, czy kałużach. Zgodnie z ubiegłotygodniową prognozą spadło stężenie pyłku brzozy i jesionu, natomiast stężenie pyłku traw utrzymuje się ciągle na niskim poziomie. W powietrzu odnotowano jedynie pojedyncze zarodniki grzybów Alternaria, natomiast stężenie zarodników Cladosporium utrzymuje się na średnim poziomie. Osoby uczulone na alergeny pyłku drzew powinny unikać spożywania w trakcie sezonu pyłkowego: · wybranych surowych owoców typu jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie i warzyw (seler, marchew, papryka) · orzechów laskowych, arachidowych, nasion soi, słonecznika, pieprzu, jeżeli obserwowały u siebie objawy po tych pokarmach, takie jak: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
takson
aktualne stężenie
prognoza
Brzoza
UMIARKOWANE
SPADEK
Wierzba
NISKIE
BEZ ZMIAN
Jesion
NISKIE
SPADEK
Sosna
NISKIE
WZROST
Trawy
NISKIE
BEZ ZMIAN
Alternaria
NISKIE
BEZ ZMIAN
Cladosporium
UMIARKOWANE
BEZ ZMIAN
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego
przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM,
31-531 Kraków, ul. Śniadeckich 10,
Tel: 12 424 88 89, e-mail: dmyszkow@cm-uj.krakow.pl, strona: www.toksy-alergo.cm-uj.krakow.pl