Stężenie pyłku pokrzywy zmniejszyło się do wartości niskich, podobnie jak stężenie pyłku bylicy, traw, babki, komosy i szczawiu. Stężenie silnie alergennego pyłku ambrozji jest aktualnie średnie i może się utrzymywać na tym poziomie przez najbliższy tydzień.
Prognozuje się dalszy spadek stężenia pyłku roślin zielnych, poza ambrozją.
Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest nadal średnie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku bylic powinny unikać stosowania przypraw i wybranych warzyw (seler, marchew – surowe), jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
takson
aktualne stężenie
prognoza
Trawy
NISKIE
SPADEK
Babka
NISKIE
SPADEK
Pokrzywa
UMIARKOWANE
SPADEK
Bylica
NISKIE
SPADEK
Ambrozja
UMIARKOWANE
BEZ ZMIAN
Alternaria
UMIARKOWANE
BEZ ZMIAN
Cladosporium
UMIARKOWANE
BEZ ZMIAN
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego
przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM,
31-531 Kraków, ul. Śniadeckich 10,
Tel: 12 424 88 89, e-mail: dmyszkow@cm-uj.krakow.pl, strona: www.toksy-alergo.cm-uj.krakow.pl