Stężenie pyłku traw nadal utrzymuje się na średnim poziomie, natomiast w przypadku pokrzywy pozostaje ono na wysokim poziomie. Stężenie pyłku bylicy osiągnęło już średni poziom. Stężenie pyłku babki jest niskie. Stężenie zarodników Alternaria i Cladosporium jest wysokie. Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
takson
aktualne stężenie
prognoza
Trawy
UMIARKOWANE
BEZ ZMIAN
Pokrzywa
WYSOKIE
BEZ ZMIAN
Bylica
UMIARKOWANE
BEZ ZMIAN
Alternaria
WYSOKIE
BEZ ZMIAN
Cladosporium
WYSOKIE
BEZ ZMIAN
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego
przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM,
31-531 Kraków, ul. Śniadeckich 10,
Tel: 12 424 88 89, e-mail: dmyszkow@cm-uj.krakow.pl, strona: www.toksy-alergo.cm-uj.krakow.pl