Stężenie słabo alergennego pyłku pokrzywy jest niskie, natomiast stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria pozostaje średnie. Stężenie pyłku komosy i ambrozji pozostaje niskie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku bylic powinny unikać stosowania przypraw i wybranych warzyw (seler, marchew – surowe) oraz owoców tzw. egzotycznych (kiwi, arbuz, melon) jeżeli obserwowały u siebie objawy po tych pokarmach. Do objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
takson
aktualne stężenie
prognoza
Pokrzywa
NISKIE
SPADEK
Ambrozja
NISKIE
SPADEK
Alternaria
UMIARKOWANE
SPADEK
Cladosporium
UMIARKOWANE
SPADEK
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego
przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM,
31-531 Kraków, ul. Śniadeckich 10,
Tel: 12 424 88 89, e-mail: dmyszkow@cm-uj.krakow.pl, strona: www.toksy-alergo.cm-uj.krakow.pl