Stężenie silnie alergennego pyłku bylicy wzrosło do wartości średnich i wykazuje tendencję wzrostową. Stężenie pyłku pokrzywy utrzymuje się na wysokim poziomie, natomiast stężenie pyłku traw, babki, szczawiu i komosy jest niskie. Prognozuje się wzrost stężenia pyłku bylicy oraz utrzymanie wysokiego stężenia pyłku pokrzywy. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest wysokie. Osoby uczulone na alergeny pyłku bylic powinny unikać stosowania przypraw i wybranych warzyw (seler, marchew – surowe), jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk .
takson
aktualne stężenie
prognoza
Trawy
NISKIE
BEZ ZMIAN
Babka
NISKIE
BEZ ZMIAN
Pokrzywa
WYSOKIE
BEZ ZMIAN
Bylica
UMIARKOWANE
WZROST
Alternaria
WYSOKIE
WZROST
Cladosporium
WYSOKIE
WZROST
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego
przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM,
31-531 Kraków, ul. Śniadeckich 10,
Tel: 12 424 88 89, e-mail: dmyszkow@cm-uj.krakow.pl, strona: www.toksy-alergo.cm-uj.krakow.pl