Stężenie silnie alergennego pyłku traw i słabo alergennego pyłku pokrzywy jest wysokie, natomiast stężenie pyłku, babki i szczawiu jest niskie. W powietrzu pojawiły się pojedyncze ziarna pyłku komosy. Spośród pyłku drzew w powietrzu obecne są ziarna pyłku lipy w stężeniu niskim. Prognozuje się wzrost stężenia pyłku roślin zielnych. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium jest średnie do wysokiego, a Alternaria jest niskie. Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
takson
aktualne stężenie
prognoza
Trawy
WYSOKIE
WZROST
Babka
NISKIE
WZROST
Pokrzywa
WYSOKIE
WZROST
Alternaria
NISKIE
WZROST
Cladosporium
UMIARKOWANE
WZROST
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego
przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM,
31-531 Kraków, ul. Śniadeckich 10,
Tel: 12 424 88 89, e-mail: dmyszkow@cm-uj.krakow.pl, strona: www.toksy-alergo.cm-uj.krakow.pl