Sezon pyłkowy w tym sezonie nie przestaje zaskakiwać - w powietrzu pojawiły się pierwsze ziarna pyłku pokrzywy. Lokalne obserwacje fenologiczne wskazują również, że w najbliższych dniach mogą zacząć kwitnienie babki. Pyłek traw wciąż odnotowano jedynie w niskim stężeniu, ale prognozowane na przyszły tydzień ocieplenie może spowodować nagły wzrost stężenia.
Szczęśliwie okres pylenia drzew produkujących alergizujący pyłek mamy powoli za sobą - w powietrzu utrzymuje się jedynie pyłek brzozy w niskim stężeniu. Zgodnie z prognozą wzrosło stężenie niealergizującego pyłku sosny, szczyt pylenia dla tego taksonu przypadnie na przyszły tydzień.
W powietrzu odnotowano jedynie pojedyncze zarodniki grzybów Alternaria, natomiast stężenie zarodników Cladosporium utrzymuje się na średnim poziomie. Osoby uczulone na alergeny pyłku drzew powinny unikać spożywania w trakcie sezonu pyłkowego: · wybranych surowych owoców typu jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie i warzyw (seler, marchew, papryka) · orzechów laskowych, arachidowych, nasion soi, słonecznika, pieprzu, jeżeli obserwowały u siebie objawy po tych pokarmach, takie jak: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
takson
aktualne stężenie
prognoza
Brzoza
NISKIE
BEZ ZMIAN
Sosna
UMIARKOWANE
WZROST
Trawy
NISKIE
WZROST
Babka
BRAK
WZROST
Pokrzywa
NISKIE
BEZ ZMIAN
Alternaria
NISKIE
BEZ ZMIAN
Cladosporium
UMIARKOWANE
BEZ ZMIAN
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego
przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM,
31-531 Kraków, ul. Śniadeckich 10,
Tel: 12 424 88 89, e-mail: dmyszkow@cm-uj.krakow.pl, strona: www.toksy-alergo.cm-uj.krakow.pl